Bekanta ramar känns bra för en ovan bostadsköpare

Den som köper sin första egna bostad står inför en ny situation. Man måste sätta sig in i frågor kring bostadslån, utbudet på bostadsmarknaden och bostadsområden på en och samma gång. Det viktigaste är ändå att hitta en plats som man kan kalla för sitt hem.

Lauri Piiroinen hade det trångt. Han hade nyligen blivit ensamförälder till sin 9-åriga dotter och de bodde i en enrummare i Lahtis.

– Vi sov bredvid varandra i det enda sovrummet i den lilla hyreslägenheten. Det blev snabbt uppenbart att jag måste hitta någon annan lösning för boendet. Jag växte upp i Pennala i Orimattila, som är ett småhusområde som påminner om en liten by. Jag drömde om att flytta dit med min dotter, minns Lauri Piiroinen.

Med sikte mot Pennala

I början drömde Lauri Piiroinen om att köpa sina föräldrars egnahemshus i Pennala. Det såg dock inte ut att bli ledigt, åtminstone inte under den tid som Piiroinen siktade på. Hus i Pennala kommer sällan ut på marknaden, så en snabb lösning verkade osannolik.

Då träffade Piiroinen en halvbekant, mäklaren Olli VaittinenSb-Hem i Lahtis.

– Jag berättade för Olli om mina önskemål och bad honom tipsa mig ifall han skulle hitta ett passande hus i Pennala. Jag behövde ett lagom stort hus som inte krävde några stora renoveringar, eftersom jag betalar bostadslånet på egen hand, säger Lauri Piiroinen.

Olli Vaittinen hittade snabbt en lösning. Han kom ihåg en bekant som funderade på att sälja sitt hus.

– Jag kontaktade henne genast, eftersom huset verkade helt perfekt för Lauris familj: i Pennala, ganska litet och inflyttningsklart. Ägaren ville gärna sälja, och vi avtalade om en privat visning för Lauri, berättar Olli Vaittinen.

Ett småstadssammanträffande

Lauri Piiroinen råkade känna dottern till kvinnan som sålde huset. Dottern bad Piiroinen om hjälp eftersom mamman hade problem med att sätta fast en släpkärra.

– Jag och en kompis åkte dit för att hjälpa till, och samtidigt nämnde jag att jag snart skulle komma och titta på huset med mäklaren. Jag fick då titta in för att se hur huset såg ut på insidan, säger Piiroinen.

Det var lätt för Piiroinen att föreställa sig huset som sin familjs hem.

– Jag fick genast en bra känsla. När jag och kompisen sedan hoppade i bilen sa jag att ”det där är mitt hus”. Och så blev det, berättar Piiroinen.

Mäklaren gav hopp i förhandlingarna om bostadslån

Nu behövdes bara ett löfte om ett lån, och det kändes nervöst för Lauri Piiroinen. Mäklaren Vaittinen hjälpte honom att komma framåt.

– Först tänkte jag att jag säkert inte får ett så stort lån. Inför låneförhandlingen kände jag mig som om jag var på väg mot domedagen. När vi sedan gick igenom ekonomin med förhandlaren på Helmi Sparbank kändes det ändå inte så hemskt, minns Piiroinen.

Lauri Piiroinen är tacksam över att han hade en aktiv mäklare som skötte hela processen.

– Olli lugnade mig när jag exempelvis var nervös för att banken inte genast meddelade om sitt beslut. Han orkade också svara på mina frågor, och de var ganska många, skrattar Piiroinen.

Piiroinen vill uppmuntra alla som funderar på att köpa en första bostad.

– Var inte rädd för att gå till banken och be om ett lån, det är inte farligt. Man ska inte tappa modet redan innan man försökt och bli kvar i en hyresbostad av den orsaken. Eget är alltid eget, säger Piiroinen.

Lite fixande i egen takt

Lauri Piiroinen har nu bott i sitt nya hem i tre månader tillsammans med sin 9-åriga dotter och deras katt. Även dottern var glad över flytten.

– Hon såg verkligen fram emot den dag då vi skulle flytta. Nu kan hon cykla den en och en halv kilometer långa sträckan till farföräldrarna, och på gården finns trampolin och airtrack-trickmadrass, säger Piiroinen.

Lauri Piiroinen trivs bra i sitt nya hem. Det fina med ett egnahemshus är att det alltid finns något att göra.

– I det här huset kan jag reparera och fixa i lugn och ro, för det finns ingenting som absolut måste renoveras. Jag har fixat lite i badrummet och reparerat den öppna spisen. Dottern funderar för tillfället på vilka färger hon vill ha i sitt rum, så det blir nog vårt nästa projekt, planerar Piiroinen. 

Är du intresserad av att köpa din första bostad? Beställ vår guide för köpare av en första bostad och kontakta närmaste Sb-Hem-kontor.

...