Byggnadslån

Är ditt mål att bygga ett eget hus? Börja resan till det egna hemmet med en kostnadskalkyl över byggandet och med att skicka in en låneansökan.

check

Ansök om ett flexibelt byggnadslån.

check

En realistisk kostnadskalkyl är en bra grund för att ansöka om byggnadslån.

check

Behöver du hjälp med att köpa eller sälja en bostad? Sb-Hem hjälper dig.

Gör först en uträkning av byggkostnaderna

När du funderar på att bygga ett eget hem är det första steget att göra upp en kostnadskalkyl och skicka in en låneansökan. En bra kostnadskalkyl är detaljerad och realistisk och i den finns spelrum också för överraskande utgifter.

Vad ska man beakta när man beräknar byggkostnaderna? 

Många faktorer inverkar på byggkostnaderna. Frågor som påverkar kostnaderna är till exempel: 
  • Ska huset byggas med så kallat långvirke eller ska det vara ett färdigt huspaket? 
  • Bygger du huset själv eller använder du en utomstående entreprenör?
  • Köper eller hyr du tomten?
  • Enligt vilken tidtabell är ditt nya hem tänkt att bli färdigt?

Vad kostar ett nytt egnahemshus? Uppskatta priset med kostnadsräknaren

Särskilt för nybörjare kan det vara svårt att uppskatta kostnaderna för att bygga ett egnahemshus. Kostnadsräknaren hjälper dig att uppskatta totalkostnaderna för att bygga ett egnahemshus i början av planeringen och medan byggandet framskridet. För utvecklingen och underhållet av räknaren svarar PRKK dvs. Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus. Gör en kostnadskalkyl med räknaren (på finska).

Byggnadslån får du mot säkerhet 

Objektets säkerhetsvärde ökar allteftersom byggnadsarbetena framskrider men i allmänhet behöver du också andra säkerheter för att komma igång. 
 
Säkerheterna kan vara till exempel den tomt som byggnaden står på, din nuvarande bostad, placeringsegendom eller annan egendom. Hjälp med att sälja din nuvarande bostad får du av vår partner Sb-Hems fastighetsmäklare.  

Som tilläggssäkerhet för byggande av ett egnahemshus kan man också få statsborgen

Det statsgaranterade lånets andel kan vara 85 procent (90 procent för BSP-räntestödslån) av bostadens anskaffningspris. Garantin gäller till högst 20 procent (högst 25 procent för BSP-räntestödslån) av lånet, men ändå maximalt 50 000 euro.

Byggnadslånet lyfter du i delar mot intyg om graden av färdigställande 

Bygglånet lyfts när byggandet framskrider mot intyget över graden av färdigställande. Intyget fylls i allmänhet i av den ansvariga byggmästaren. Skriv ut blanketten eller spara den på din dator.
 
Sparbankens intyg över graden av färdigställande (pdf)

Låneskydd hjälper när livet överraskar

Livet kan överraska på många sätt och det kan påverka också din ekonomiska situation. Vår låneskyddsprodukt Sparbanken Balans ger dig sinnesro och tryggar återbetalningen av lånet. Du kan också ta ett låneskydd för ditt byggnadslån.  

Be om en offert på ett byggnadslån i god tid

Du kan skicka en låneansökan via vår webbplats men de egentliga låneförhandlingarna och ansökningarna sköts på Sparbankens kontor. Samtidigt undertecknas lånehandlingarna. Boka en tid till ett möte så bygger vi tillsammans ett byggnadslån som passar dina behov.
 
När du bokar en tid till låneförhandlingar kan vi bekanta oss med din situation på förhand och förbereda de nödvändiga dokumenten. Samtidigt planerar och beräknar vi olika alternativ för att finansiera ditt byggprojekt. På det sättet kan du fatta beslutet och göra låneansökan under samma kontorsbesök.
 
På vårt kontor kan du också få ett löfte om lån för byggarbeten som inleds i framtiden, när vi har kommit överens om tillräcklig säkerhet för lånet. Du får lånet i ditt bruk omedelbart när du behöver det.
 
Blev du intresserad av ett bygglån? Ansök om lån direkt på vår webbplats. 

Läs också de här

Bolån

Vill du ha ett eget hem? I Sparbanken kan du ansöka om ett lån som passar just dina behov och din livssituation. Pröva också vår låneräknare för att utreda ditt lånebehov.

BSP-lån

BSP-lånet erbjuder flera fördelar till personer som köper sin första bostad – till exempel en förmånlig ränta och statligt stöd ifall räntorna stiger.

Konsumtionskredit

En konsumtionskredit ger dig större flexibilitet att finansiera små och lite större inköp. Om du är kund hos oss kan du också få konsumtionskredit utan säkerhet.

Låneskydd

Med Sparbanken Balans-låneskyddet ser du till att lånet amorteras enligt ursprungsplan. Också under överraskande situationer i livet.

Räntekorridor

Vill du stabilisera räntan på ditt lån? När du väljer en räntekorridor bestäms en högsta och lägsta räntesats för ditt lån.

Fast ränta

Räntorna är fortfarande låga, men hur länge? Du kan välja fast ränta på ditt lån och då hålls rän-tesatsen oförändrad under hela perioden.

Studielån

Med hjälp av ett studielån kan du helt koncentrera dig på dina studier och kan börja tjäna pengar tidigare. Studielånet är ett statsgaranterat lån som du börjar betala tillbaka först när du avslutat studierna.

Lån till placeringsbostad

Kan bostadsinvestering vara någonting för dig? En bostad är ett långvarigt investeringsobjekt som ger möjlighet till hyresinkomst, värdestegring och skatteplanering.

Billån

Be om en lämplig finansieringslösning av oss när suget efter en ny bil slår till. Bekanta dig även med billåneräknaren.

Flexkredit

Renovering, en ny laptop eller en semesterresa – flexkredit är en kontinuerlig reservfond som fungerar som buffert vid plötsliga och större utgifter.

Renoveringslån

Är det dags att byta ut tapeterna eller behöver badrummet totalrenoveras? Du kan förverkliga både små och stora planer med ett renoveringslån.

Du kan se prislistan genom att ange orten i fältet och välja den i listan.

Kontaktuppgifter till det valda kontoret

Byt kontor
Vår kundtjänst nås också per telefon eller via chatten vardagar kl. 8–18.
...