Tutut puitteet ovat ensiasunnon ostajan mieleen

Ensimmäistä omaa asuntoa ostava on uuden tilanteen edessä. Pitää perehtyä asuntolaina-asioihin, asuntomarkkinoiden tarjontaan sekä asuinalueisiin yhtä aikaa. Tärkeintä on kuitenkin löytää paikka, jota voi kutsua kodiksi. Sp-Kodin kokenut välittäjä oli keskeisessä roolissa Lauri Piiroisen ensimmäisillä asuntokaupoilla.

Omakotitalo

Lauri Piiroisella oli ahtaat oltavat. Hän oli hiljattain päätynyt 9-vuotiaan tyttärensä yksinhuoltajaksi ja kaksikko asui kerrostaloyksiössä Lahdessa.

– Nukuimme vierekkäin pienen vuokra-asunnon ainoassa makuutilassa. Nopeasti kävi selväksi, että jokin muu asumisratkaisu oli keksittävä. Olen kasvanut Orimattilan Pennalassa, joka on kylämäistä pientaloaluetta. Haaveilin muutosta sinne asumaan tytön kanssa, Lauri Piiroinen muistelee lähtötilannetta.

Pennala mielessäin

Aluksi Lauri Piiroinen havitteli vanhempiensa omakotitaloa Pennalassa. Se ei kuitenkaan ollut vapautumassa ainakaan Piiroisen toivomalla aikataululla. Pennalasta tulee taloja myyntiin harvakseltaan, joten nopea ratkaisu ei vaikuttanut todennäköiseltä.

Sitten Piiroinen törmäsi puolituttuun välittäjään Olli Vaittiseen Sp-Koti Lahdesta.

– Kerroin Ollille toiveistani ja pyysin häntä vinkkaamaan, jos hän törmää sopivaan taloon Pennalassa. Talon piti olla maltillisen kokoinen eikä vaatia massiivista peruskorjausta, koska lyhennän asuntolainaa yksin, Lauri Piiroinen sanoo.

Olli Vaittinen lähti ratkomaan tilannetta nopeasti. Hän muisti tuttavansa, joka pohti talonsa myyntiin laittoa.

– Olin heti yhteydessä tuttavaani, jonka talo oli mielestäni juuri täydellinen Laurin perheelle: Pennalassa, pienehkö ja sisäänmuuttokunnossa. Tuttava innostui talon myynnistä ja sain sovittua yksityisnäytön Lauria varten, Olli Vaittinen kertaa tapahtumia.

Pienen paikkakunnan sattuma

Lauri Piiroinen sattui tuntemaan kyseistä taloa myyvän naisen tyttären. Tytär pyysi Piiroista avuksi, koska äidillä oli ongelmia peräkärryn kiinnityksessä.

– Menin kaverini kanssa auttamaan ja mainitsin samalla, että olen pian tulossa katsomaan taloa välittäjän kanssa. Pääsinkin saman tien kurkkaamaan, miltä talo näytti sisältä, Piiroinen sanoo.

Piiroisen oli helppo kuvitella oma perheensä asumaan kyseiseen taloon.

– Pääsin heti fiilikseen kiinni. Kun hyppäsimme kaverini kanssa autoon talon pihalla, sanoin hänelle, että ”tuo on sitten minun taloni”. Ja näin kävi, Piiroinen kertaa.

Välittäjä valoi uskoa asuntolainaneuvotteluissa

Vielä puuttui kuitenkin lainalupaus, jonka hankkiminen jännitti Lauri Piiroista. Välittäjä Vaittinen töni häntä lempeästi eteenpäin.

– Ajattelin aluksi, että en minä tuollaista lainaa saa. Ennen lainaneuvotteluja olo oli kuin tuomiopäivänä. Kun sitten kävimme talousasioita läpi Helmi Säästöpankin neuvottelijan kanssa, ei se ollutkaan yhtään kauhea tilanne, Piiroinen muistelee.

Lauri Piiroinen on kiitollinen, että hänellä oli aktiivinen välittäjä hoitamassa koko prosessia.

– Olli valoi minuun uskoa, kun esimerkiksi hermoilin, miksei pankista heti kuulunut lainapäätöstä. Hän myös jaksoi vastailla kysymyksiini, joita oli todella paljon, Piiroinen naurahtaa.

Piiroinen haluaa rohkaista kaikkia ensiasunnon ostoa pohtivia.

– Rohkeasti vain pankista kysymään asuntolainaa, ei siellä ihmistä teilata. Ei kannata etukäteen lannistua ja jäädä sen takia asumaan vuokralle. Oma on aina oma, Piiroinen sanoo.

Pientä laittoa omaan tahtiin 

 

Lauri Piiroinen on asunut uudessa kodissaan nyt kolme kuukautta 9-vuotiaan tyttären ja kissan kanssa. Muutto oli mieluisa myös tyttärelle.

– Tyttäreni odotti muuttopäivää todella innokkaasti. Nyt hänellä on vain puolentoista kilometrin pyöräilymatka isovanhempien luo ja pihassa on trampoliini ja airtrack-temppupatja, Piiroinen sanoo.

Lauri Piiroinen viihtyy hyvin uudessa kodissa. Omakotitalossa miellyttää se, että aina löytyy pientä puuhasteltavaa.

– Tässä talossa saa rauhassa tehdä korjauksia, koska mitään pakollista remontoitavaa ei ole. Olen vähän laitellut kylpyhuonetta ja korjannut takkaa. Tytär miettii parhaillaan huoneensa värimaailmaa, joten se taitaa olla seuraava projektimme, Piiroinen suunnittelee. 

Kiinnostuitko ensiasunnon ostosta? Tilaa ensiasunnon ostajan oppaamme ja ole yhteydessä lähimpään Sp-Koti-toimistoon.

...