Perikunnan asuntokaupat ilman säätämistä ja paperisotaa

Helsinkiläinen Minna Lehtoranta jäi leskeksi kolme vuotta sitten. Miehen kuolinpesän omistukseen jäi puolikas pariskunnan omistamasta asunnosta, jonka realisointi tuli ajankohtaiseksi keväällä 2019. Odotettavissa oli aikaa ja hermoja vievää byrokratiaa, paperisotaa ja säätämistä maistraatin kanssa erityisesti kuolinpesän alaikäisen osakkaan edunvalvonnan vuoksi. Toisin kuitenkin kävi. Asunnon myyntiin laitto, maistraatin lupa-asiat ja kaupat eivät olisi voineet hoitua jouhevammin.

MInna Lehtoranta

– Tänä keväänä tuli aika laittaa myyntiin puoliksi mieheni kuolinpesän omistuksessa ollut kotimme. Kuolinpesän osakkaina olivat lisäkseni mieheni kolme lasta, joista yhteinen tyttäremme on alaikäinen. Asunnon realisointi oli ainoa vaihtoehto, sillä puolikkaan lunastaminen ei ollut itselleni taloudellisesti mahdollista, kertoo Minna Lehtoranta.

– Menin Nooa Säästöpankkiin omaan konttoriimme, pankkiasioitamme jo useamman vuoden ajan hoitaneen Eevan luokse selvittämään lainansaantimahdollisuuksiani ja luottokelpoisuuttani. Eeva oli hoitanut myös viisi vuotta sitten mieheni kanssa tekemämme asuntokaupat, Lehtoranta jatkaa.

– Eeva kysyi, että onko Sp-Koti itselleni tuttu ja pyytäisikö hän, että sieltä oltaisiin minuun yhteydessä asunnon myyntiin liittyen. Se kuulosti hyvältä idealta, ja Sari Salmela Sp-Kodista soittikin minulle vielä samana päivänä. Sovimme tapaamisesta ja sehän johtikin sitten saman tien toimeksiantosopimukseen, naurahtaa Lehtoranta.

– Kemiamme toimivat niin hyvin Sarin kanssa, etten halunnut ryhtyä säätämään enempää asian kanssa. Välitysfirmojen kilpailuttaminen tuntui turhalta. Ajattelin, ettei tämä voi tästä paremmaksi muiden kanssa mennä.

Kuolinpesän asiat sujuivat jouhevasti

Minna Lehtoranta kertoo varautuneensa järjettömään paperisotaan ja jokaisen pienen yksityiskohdan säätämiseen maistraatin kanssa kuolinpesän hajottamisen ja asunnon myyntiprosessin eri vaiheissa. Suuren surun lisäksi läheisillä on kannettavanaan myös vastuu useista käytännön asioista, kuten menehtyneen pankkiasioista

– Kun kuolinpesän osakkaana on alaikäinen lapsi, täytyy joka ikinen tilinosto selvittää ja hyväksyttää maistraatilla. Tässäkään prosessissa en voinut tehdä mitään päätöksiä tyttäreni puolesta ilman maistraatin lupaa. He valvoivat tiukasti, ettei tyttäreni etu kärsisi asunnon myynnistä, Lehtoranta kertoo.

– Kun tein sopimuksen Sp-Kodin ja Sarin kanssa asunnon realisoinnista, otti hän hoitaakseen koko prosessiin liittyvän paperisodan puolestani. Olin jo etukäteen toimittanut pankkiin kaikki tarvittavat asiakirjat. Sari, jonka toimisto löytyy pankin viereisestä ovesta, huolehti Eevan kanssa suoraan kaikista papereista ja niiden eteenpäin toimittamisesta. Minun ei tarvinnut kaivaa tai kopioida uudelleen enää mitään. Se oli paljon helpompaa minulle, toteaa Lehtoranta. – Kiitos Sarin, kaikki asiat hoituivat aina jo ensimmäisellä kerralla oikein ja selvisimme koko prosessista myös yhdellä ainoalla valtakirjalla.

Asunnon nopea myynti ei tullut yllätyksenä

Kuolinpesän omistuksessa ollut neljän huoneen huoneisto Helsingin Vallilassa kävi kaupaksi 10 päivässä. Lehtorannan mukaan nopea myynti ei tullut yllätyksenä.

– Osasimme odottaa, että asunto menee kaupaksi nopeasti, sillä varsinkin isommille perheasunnoille on Vallilassa kovaa kysyntää. Tällä alueella asunnot myydään hetkessä, jos hinta on alueen keskitason mukainen. Mekin saimme asunnosta sen, mitä pyysimme.

–  Teimme kaupat maaliskuussa, ja olemme vasta nyt kesäkuun lopussa muuttamassa asunnosta pois. Onneksemme ostaja jousti asunnon vapautumisen suhteen. Olemme muuttamassa väliaikaisesti vuokralle, sillä tältä samalta alueelta ostamani kolmio vapautuu vasta lokakuun lopussa, Lehtoranta kertoo. – Uusi kotimme on 30 neliötä pienempi, ja hintakin saman verran alhaisempi. Nooa Säästöpankin lainapäätöksen ansiosta pystyn ostamaan asunnon yksin omiin nimiini. En halunnut siirtää tyttäreni perintöosuutta uuteen asuntoon, koska se olisi vaatinut loputonta paperirumbaa maistraatin kanssa.

Lehtoranta ja hänen alaikäinen tyttärensä muuttavat naapurirappuun. Myös väliaikainen vuokra-asunto sijaitsee lähistöllä. – Itse asiassa muutamme samaan taloon, josta muutimme viisi vuotta sitten pois, naurahtaa Lehtoranta.

Välittäjän kanssa kaikki hoitui täydellisesti

– Olen todella iloinen ja huojentunut siitä, miten vaivattomasti lopulta kaikki sujui kuolinpesän asunnon myyntiin, varojen jakoon ja uuden kodin hankintaan liittyen. Keväällä päätin, että haluan asian pois päiväjärjestyksestä ja painamasta mieltäni ennen kesää. Kuolinpesän varat olivat loppumassa syksyllä, ja halusin varautua siihen ajoissa, Lehtoranta sanoo. – Ja tässä sitä nyt ollaan, koko homma täydellisesti paketissa.

– Lopulta kaikki hoitui paremmin kuin uskalsin edes toivoa, ihan täydellisesti.

Tarvitsetko apua asunnon välittämisessä tai pankkiasioissa? Ota yhteyttä niin katsotaan, miten voimme olla avuksi. 

...