Mieluummin omaan asuntoon kuin vuokralle

Oman asunnon ostoon kannattaa mahdollisuuksien mukaan tarttua jo nuorena. Jere Davidila pääsi kiinni omaan kotiin jo parikymppisenä. Sp-Kodin aktiivinen kiinteistönvälittäjä auttoi nuorta ensiasunnon ostajaa mielellään kaikessa mahdollisessa laina-asioista vakuutuksiin.

Jere istuu kotinsa rappusilla
Jere Davidilan seuraava projekti on katetun terassin rakentaminen takapihalle.

Rovaniemeläinen Jere Davidila tarttui omaan asuntoon jo 22-vuotiaana ostamalla rivitalokaksion Nivavaarasta. Syyt olivat pitkälti taloudelliset.

– Katselin vuosi sitten asuntojen vuokrahintoja Rovaniemellä ja vertailin niitä omistusasuntoihin. Vuokrataso on täällä tosi kova, mutta asunnot eivät ole kovin kalliita. Totesin, että haluan ostaa oman asunnon, Jere Davidila sanoo.

Davidila tutkaili useamman kaupunginosan kohteita ja päätyi rauhalliseen Nivavaaraan, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta.

– Nivavaara oli minulle hiukan tuttu, koska kaverini asuu avopuolisonsa kanssa siellä ja olen käynyt heidän luonaan monta kertaa. Kun kaverini taloyhtiöstä vapautui kaksi asuntoa, kävin katsomassa molempia ja toinen natsasi, Jere Davidila kertoo.

Tuttua asumista maantasossa

Rivitalossa kasvaneelle Jere Davidilalle mieluisa asumismuoto oli alusta asti selvä – ei kerrostaloon.

– Haluan asua maantasolla. Rivitalossa kivaa on myös se, että naapureita on enintään kaksi. Kerrostalossa tuntuisi ahdistavalta, että naapureita on joka suunnassa, Davidila pohtii.

Jere Davidilalle on tärkeää, että asunto ei ole pienen ja ahtaan oloinen.

– Tässä nykyisessä kodissani tykkään siitä, että se on heti ovelta alkaen avara. Monessa asunnossa on ensimmäisenä ahdas eteiskäytävä. Sellaista en halunnut, Davidila sanoo.

Välittäjä auttoi aivan kaikessa

Ensiasunnon ostajamiseen liittyvät asiat olivat Jere Davidilalle täysin uusia. Oman isän lisäksi apuna oli Sp-Koti Rovaniemen kiinteistönvälittäjä Nina Joki.

– Jere on saman ikäinen kuin oma tyttäreni. Minusta tuntui alusta asti siltä, että haluan ottaa nuoren asunnonostajan hoteisiini ja auttaa häntä kaikessa missä voin. Hoidimme verkostoni kautta yhdessä kaikkea mahdollista asumiseen liittyvää, kuten laina- ja vakuutusasioita, jopa sähkösopimuksen. Meillä synkkasi tosi hyvin ja yhteistyö toimi, kiinteistönvälittäjä Nina Joki sanoo.

Myös nuori asunnonomistaja on yhteistyöhön tyytyväinen.

– Välittäjä oli tosi aktiivinen. Hän laittoi puolestani asuntolainapyynnöt kolmeen pankkiin ja sain kilpailutetun asuntolainapäätöksen vain viikossa. Hän auttoi minua monessa muussakin asiassa, kuten kotivakuutuksen hankinnassa, Jere Davidila sanoo.

Jere Davidila haluaa rohkaista ensiasunnon ostoa pohtivia ottamaan askeleen.

– Ajattelen sen niin, että omistusasunnossa maksan omaa lainanlyhennystäni enkä jonkun toisen. Minun mielestäni kannattaa aina mieluummin ostaa oma asunto kuin asua vuokralla, jos se vain on mahdollista, Davidila sanoo.

Kiinnostuitko ensiasunnon ostosta? Tilaa ensiasunnon ostajan oppaamme ja ole yhteydessä lähimpään Sp-Koti-toimistoon.

...