Asunto ostetaan useimmiten yksityisnäytön perusteella

Kevään 2020 viruspandemian vuoksi asuntojen myyntiesittelyt muuttuivat hetkessä yleisesittelyistä pelkiksi yksityisnäytöiksi. Se saattoi herättää epävarmuutta kotinsa myyntiä pohtivien keskuudessa. Todellisuudessa yksityisnäyttöjen avulla asunnon myyminen on ollut hyvin tavallista jo ennen pandemiaa.

Leena Haataja

Mielikuvissa nopean asuntokaupan tae on katsojia pursuava ensimmäinen asuntonäyttö. Tämä saattaa olla todellisuutta isojen kaupunkien hyvin halutuissa kohteissa, mutta muihin kohteisiin yksityisnäyttö sopii usein paremmin.

- Yksityisesittely joustaa ostajan aikataulujen mukaan. Tunnelma on kiireetön, joten asuntoon, muihin tiloihin, pihapiirin ja naapurustoon on yleisesittelyä helpompi paneutua kunnolla. Muita katsojia ei ole ja välittäjä on vain sinua varten vastaamassa kysymyksiin, kertoo Sp-Koti Kajaanin yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä (LKV, YKV) Leena Haataja.

Yksityisesittelyjen tehokkuutta puoltavat myös Sp-Kodin myyntiluvut.

- Toteutuneita asuntokauppoja Kajaanin Sp-Kodin toimistolla oli vuoden 2019 toukokuussa ja vuoden 2020 toukokuussa saman verran, vaikka keväällä 2020 maailmaa kuritti viruspandemia ja asuntoja esiteltiin pelkästään yksityisnäytöillä. Ihmisten kodinvaihtotarpeet eivät kadonneet mihinkään, Haataja taustoittaa.

Yleisesittely siirtyi verkkoon

Asunnon yleisesittelyllä on oma roolinsa asuntokaupassa. Se toimii hyvänä ensivaikutelman antajana. Yleisesittely sopii myös asiakkaille, jotka ovat vasta alkaneet pohtia asunnonostoa ja siten kartoittavat tarjontaa, hintatasoa ja omia toiveitaan. Toki mukaan mahtuu myös mielenkiinnosta kiertäviä.

Sähköiset yleisesittelyt ovat yleistyneet vauhdikkaasti.

- Viruspandemia viimeistään opetti meille sen, että hyvillä kuvilla, asunnon live-esittelyillä ja jopa kännykkävideoilla pääsee oikein hyvin alkuun. Kotisohvalta mahdollinen ostaja saa yleisen kuvan, millainen asunto on. Kun yleisnäyttöjä ei keväällä 2020 pidetty ollenkaan, sähköiset esittelyt osittain korvasivat ne, Leena Haataja pohtii.

Asuntokauppa kannattaa aina solmia vasta kun on käynyt asunnossa tai kiinteistössä.

- Asunnon tunnelma ja kunto sekä naapurusto pitää havainnoida paikan päällä. Ostajalla on myös laissa määrätty tarkastusvelvollisuus asuntoa ostaessa. Tämän vuoksi emme myy kohteita ilman, että ostaja on käynyt asunnossa, Haataja sanoo.

Jos kauppa ei käy, mieti hintaa

Haastavammin kaupaksi menevissä kohteissa myyjä usein toivoo välittäjältä yleisesittelyä. Tämä ei kuitenkaan ole ratkaisu ongelmaan.

- Vähän kiinnostusta herättävässä kohteessa yleisesittely ei auta välittäjää saamaan paikalle yksityisnäyttöjä enempää ostajia. Kiinnostusta pitää sen sijaan lisätä esimerkiksi tarkistamalla kohteen myyntihintaa ja lisäämällä sille näkyvyyttä myyntiportaaleissa sekä sosiaalisessa mediassa, mikä onkin nykyisin mainio markkinointikanava, Leena Haataja sanoo.

Myyjää saattaa mietityttää, lisääkö yksityisnäyttöjen määrä myyjän siivoustyötä.

- Ilmoitamme yksityisnäytöstä aina hyvissä ajoin, ei samana päivänä. Tositarkoituksella kotia etsivälle on myös aina mukavampi siivota. Ikävintä on, jos myyjä siivoaa turhaan ennen yleisesittelyä, johon ei lopulta tule ketään. Yksityisnäytöllä tämä riski on pieni, Haataja sanoo.

- Yksityisnäyttöihin pätevät samat myyjää koskevat perusasiat kuin yleisesittelyihin: karsi asunnosta tavaraa, siivoa, tuuleta ja jätä valot päälle, Leena Haataja päättää.

Oletko myymässä tai ostamassa uutta kotia? Anna Sp-Kodin auttaa. Jätä yhteydenottopyyntö.

...