Miltä markkinat näyttävät nyt? - Sp-Rahastoyhtiön uusin markkinakommentti

Koronavirus aiheuttaa epävarmuutta ympäri maailman, mutta sijoittajalla ei kuitenkaan ole syytä suureen reagointiin. Sp-Rahastoyhtiön uusimmassa 15.6. julkaistussa markkinakommentissa käydään läpi miltä sijoitusmarkkinat näyttävät tällä hetkellä. Listasimme avuksesi myös muutamia kysymyksiä ja vastauksia, jotka on hyvä huomioida tämänhetkisessä markkinatilanteessa.

Säästöfantit kulkevat samaan suuntaan.

Volatiliteetti eli kurssiheilunta nousi viime viikolla, kun koronatartunnat kääntyivät nousuun useassa paikassa. Markkina hermoilee nyt selvästi toista mahdollista aaltoa ja erityisesti Yhdysvaltojen tilanne tartuntojen suhteen näyttää hieman huolestuttavalta. On kuitenkin syytä muistaa, että markkinat olivat nousseet erittäin voimakkaasti ja nyt viime viikolla koettu lasku on varmasti myös osittain tekninen korjaus. Tartuntojen suhteen tilanne on edelleen hallinnassa eivätkä ne ainakaan tällä hetkellä kasva eksponentiaalista vauhtia. Koronakriisi ei siis ole ohi ja rokotetta ei ole odotettavissa kun aikaisintaan loppuvuonna. Markkinoiden huomio kohdistuukin näin ollen tiukasti edelleen tähän teemaan ja tartuntamääriin. Negatiivista markkinoilla olisi jos tilanne äityisi niin pahaksi, että joudutaan tukeutumaan uudestaan mittaviin rajoitustoimiin.

Korkomarkkinoilla viime viikko oli kaksijakoinen. Pitkät korot laskivat kohonneen epävarmuuden takia ja tuottivat hyvin viime viikolla. Euroopassa alhaisen riskin yrityslainat tuottivat myös lievästi positiivista tuottoa. Korkean riskin lainoissa nähtiin sen sijaan myyntipainetta, kun markkinahuolet nousivat taas pinnalle. Siellä riskipreemiot nousivat melko reilusti. Euroopan korkojen heilunta on rauhoittunut osittain Euroopan keskuspankin mittavan osto ohjelman myötä. Keskuspankki ostaa velkakirjoja noin 25 miljardin euron viikkotahdilla. Tilanne on rauhoittunut PEPP-osto-ohjelman kasvattamisen jälkeen.

Yhdysvalloissa keskuspankin viime viikon kokouksessa ei tullut uusia konkreettisia toimia. Näyttäisi siltä, että Fed pitää korot nollassa vuoteen 2022 asti ja aloittaa syksyllä korkokäyräkontrollin, eli ostoja tehdään vain sen verran mitä tilanne vaatii.

Alkavan viikon tärkeitä makrojulkistuksia ovat huomenna tiistaina julkistettavat Yhdysvaltojen toukokuun vähittäiskauppa- ja teollisuustuotantoluvut. Torstaina keskuspankit ovat äänessä, Britannian, Sveitsin sekä Norjan keskuspankkien on määrä kokoustaa. Yhdysvalloista saadaan torstaina myös uudet viikoittaiset työttömyyskorvaukset.

Vinkkejä siihen, miten yksityisen sijoittajan kannattaa toimia muuttuvassa tilanteessa:

Mitä minun pitää tehdä, kun markkinoilla on kovaa heiluntaa?

Tarkasta sijoitussuunnitelmasi. Jos se on vielä pätevä ja riskitasosi oikea, niin pitäydy siinä. Markkinoiden heilunta tuo sijoittajalle vain mahdollisuuksia, joten kannattaa jatkaa säästämistä normaaliin tapaan.

Pitkällä aikavälillä kriisejä tulee ja menee. Aina kannattaa varmistua siitä, että sijoitusaikasi on tarpeeksi pitkä. Säännöllinen sijoittaminen tasoittaa markkinoiden heilahteluja, jolloin laskuistakin tulee mahdollisuuksia.

Jos tarvitset sijoituksissa olevat varasi käyttöön jo lähitulevaisuudessa, niin tulethan keskustelemaan asiantuntijamme kanssa. Etsitään sinulle paras mahdollinen ratkaisu, miten saada varat käyttöön.

Miten voin hyötyä kurssilaskuista?

Säännöllinen säästäminen ja sijoittaminen kannattaa aina. Silloin kohdalle osuu niin kurssilaskuja kuin -nousujakin. Kurssilaskuista hyödyt ja pääset tekemään sijoituksia halvemmalla kuin aiemmin. Ajoittaminen on haastava laji, eikä kukaan tiedä, milloin pörssit kääntyvät taas toiseen suuntaan. Jatkuva säästäminen antaa sinulle tähän turvan.

Mikä on minulle sopivin riskitaso?

Olemme kaikki erilaisia ja se pätee myös säästämiseen ja sijoittamiseen. Mitä suurempaa tuottoa tavoittelet, sitä suurempi on myös riski ja sitä enemmän sijoituksen arvo voi vaihdella. Tunne itsesi ja sijoita sillä riskitasolla, että nukut hyviä yöunia.

Minulla on tarkoitus sijoittaa, miten toimia?

Aikahajautus on hyvä strategia, kun lähtee sijoittamaan omia varoja. Kannattaa sijoittaa ensimmäinen erä heti ja loput sopivissa erissä markkinoille. Autamme mielellään sinua löytämään sinulle sopivan sijoitusstrategian.Tahdotko pysyä kuukausittain ajantasalla markkinoiden tilanteesta? Lue varainhoidon markkinakatsaus tai katso markkinakatsauksen tallenne. Tilaa myös muistutus julkaisuista sähköpostiisi.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista