Vinkit asuntosijoittamiseen

Mitä asuntosijoittamisessa kannattaa ottaa huomioon? Asuntosijoittaminen sopii sinulle, jos olet kiinnostunut vakaasta ja pitkäaikaisesta sijoituskohteesta.

Nuori nainen on päättänyt vaurastua ja tehdä taloudellisen tulevaisuuden, jonka hän itse haluaa.

Sijoitusasunto on pitkäaikainen sijoituskohde, joka tarjoaa sinulle mahdollisuuden vuokratuloon, asunnon arvonnousuun sekä verosuunnitteluun. Voit ostaa sijoitusasunnon esimerkiksi lapselle opiskeluasunnoksi ja antaa sen myöhemmin vuokralle. Tässä vinkkejä asuntosijoittamiseen

Ennen sijoitusasunnon ostamista, mieti ainakin seuraavia:

  • Riittääkö sijoitusasunnosta saatava tuottotaso minulle?

  • Sijoitusasunto vaatii jonkin verran vaivannäköä. Jaksanko sitä vai sopisiko joku muu sijoitustapa minulle paremmin?

  • Mistä saan rahat sijoitusasuntoon? Kuinka paljon lainaa tarvitsen?

Yhdeksän vinkkiä asuntosijoittajalle

1. Sijainti, sijainti, sijainti

Sijainti on tärkein kriteeri sijoitusasuntoa valitessa. Kun asunto sijaitsee kasvukeskuksessa hyvien liikenneyhteyksien varrella, voit saada siitä parempaa vuokraa – ja myöhemmin paremman myyntihinnan. Muistathan kuitenkin, että alueilla, joissa tuotto on suurempi, ovat myös kulut ja riskit usein korkeampia.

2. Kartoita tulevat remontit ennen ostopäätöstä

Kun kiinnostut jostakin asunnosta, tutki taloyhtiön talous ja korjaussuunnitelmat tarkasti. Nämä tiedot löytyvät yhtiökokouksen pöytäkirjasta ja tilinpäätöksestä. Turvallisin vaihtoehto on ostaa asunto taloyhtiöstä, jossa isot remontit, esimerkiksi putkiremontti on jo tehtynä.

3. Älä maksa asunnosta liikaa

Harva asunto myydään pyyntihinnalla ja asunnon hinnassa voi olla reilustikin tinkivaraa. Tutustumalla alueen asuntojen myyntihintoihin saat hyvän kuvan alueen oikeasta hintatasosta.

4. Hae lainalupaus etukäteen

Sijoitusasunto voi toimia lainan vakuutena, jonka lisäksi tarvitset omaa pääomaa yleensä noin 30 prosenttia kokonaislainasta. Hae lainalupaus pankista etukäteen, niin voit tehdä heti tarjouksen, kun sopiva asunto osuu kohdalle. Hae sijoituslainaa

5. Ehkäpä pientä pintaremonttia ennen vuokrausta?

Voit vaikuttaa asunnon jälleenmyynti- ja vuokrausarvoon remontoimalla. Esimerkiksi lattian laminointi, seinäpintojen uusiminen sekä keittiön varustetason nykyaikaistaminen ja keittiön kaapinovien vaihto ovat helppoja ja suht kevyitä toteuttaa.

6. Määritä oikea vuokrataso

Vuokra kannattaa määrittää asuinalueen hintatasoon sopivaksi, jolloin sinulla on paremmat mahdollisuudet siihen, että sama vuokralainen viihtyy asunnossa pitkään. Tutustu alueen ja vastaavien kohteiden vuokratasoon netissä.

7. Valitse vuokralainen huolellisesti ja tee aina kirjallinen sopimus

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta tarkista vuokralaisen luottotiedot. Muista tehdä vuokrasopimus aina kirjallisesti ja kirjata siihen kaikki sovitut asiat. Vuokrasopimus kannattaa solmia aluksi vähintään vuodeksi.

8. Hanki uusi vuokralainen nopeasti

Kun vuokralaisesi irtisanoo sopimuksen, aloita uuden vuokralaisen etsiminen välittömästi. Kuukaudet, jolloin asunto on tyhjillään, pienentävät sijoitusasunnostasi saamiasi tuottoja huomattavasti.

9. Ota selvää verovähennyksistä

Sijoitusasuntolainan korot voit vähentää verotuksessa. Selvitä verottajalta, mitä muita vähennyksiä voit tehdä. Esimerkiksi tietyt asunnon perusparannukseen liittyvät kulut on mahdollista vähentää poistoina vuokratulosta.

Kiinnostuitko? Lue lisää asuntosijoittamisesta

 

Asuntosijoittaminen-webinaari: kohti vauraampaa tulevaisuutta


Nappaa webinaaristamme parhaat vinkit asuntosijoittamisen aloittamiseen. Asiantuntijoina webinaarissa ovat säästöpankkiiri Ruth Kivelä Säästöpankista Jyväskylästä sekä kiinteistönvälittäjä Sari Salmela Sp-Kodista pääkaupunkiseudulta.
Kategoriat

Ajankohtaista